söndag 27 oktober 2013

Vem lever det perfekta livet?


    Nu åker Green gate-muggarna som är mina julmuggar fram. Lövskit i bakgrunden. Inte en så perfekt bild som jag hade velat, men så här ser det ut hemma hos oss.

Tidigare i veckan blev det känt att bloggaren Carolina Gynning fått avslag på de avdrag hon försökt göra för resor till olika städer i utlandet. Skatteverket hade lusläst hennes blogg och sett att hon bara legat vid poolen och inte alls jobbat som hon hade uppgett till dem. Hennes förklaring var att hon i bloggen ville visa upp en bild av det perfekta livet, inte bilder från tråkiga konferensrum.

Är hon och hennes läsare 12 år månntro? Finns det någon myndig person med normalbegåvning som tror att det perfekta livet existerar? Som journalist kan jag säga med säkerhet: det gör det INTE. Vi inom media blir som en skvallercentral som vet mycket om många människor. Till redaktionen kommer alla åtal mot personer i vårt närområde och alla domar. Dessutom alla ärenden och beslut mot olika personer som myndigheter tagit. Jag vet vilken företagare som är dömd för att ha misshandlat sin fru, vilken fastighetsmäklare som är dömd för skattebrott, vilken myndighetsperson som kört rattfull.

Det finns så många människor som man har träffat genom årens lopp genom yrket och som man tänkt: "Hen lever allt det perfekta livet." Sedan tar det oftast inte lång tid innan ett åtal för rattfylleri, skattebrott eller något annat mindre smickrande dimper ned på redaktionen mot den här personen. Alla människor har problem. Allt igenom lycklig är man bara korta stunder då och då. Varför försöker man då att visa upp en bild i en blogg, en bild av det perfekta livet som inte existerar? Och vilken vuxen person får ut något av att läsa om det?

Ärligt talat, jag blev faktiskt helt matt när jag läste Carolina Gynnings förklaring. Dessutom vill hon att vi skattebetalare ska stå för notan för hennes fejkade perfekta liv. Man tar sig ju för pannan. Skatteverkets beslut blev i alla fall en reva i den perfekta fasaden. Det var inte en dag för tidigt.5 kommentarer:

 1. Det med Gynning har jag helt missat. Missade även att ställa om klockan i dag, herregud, tala om att ha dålig koll men det var ju ganska skönt att få lite extra tid idag.
  Perfekta liv finns inte, det vore ju väldigt trist i så fall. Faktiskt.
  Ha en skön söndag
  //bara anna

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet.
  Alla har smuts i hörnen och mindre glamorösa stunder och det är faktiskt det som kallas LIVET.
  Hellre lite skit i hörnen än ett rent helvete.
  Liver handlar om mer än en perfekt yta och att hinna vara en perfekt fru, kvinna, syster, mamma, kompis, arbetskamrat,anställd m.m ha ett ljuvligt hem, en strålande karriär men samtidigt ha mycket fritid så man kan ha de mest väluppfostrade barnen,och både odla och skörda sina egna grönsaker....??! Vem hinner och orkar det?

  Jag är verkligen inte perfekt.
  Jag tror att fram med verkligheten mer vore bra.
  Därför gillar jag din blogg eftersom du skojar och säger som det är.
  Ingen är perfekt och ingen lever ett perfekt liv.

  Ha en helt vanlig bra söndag =)
  Kram Veronica.

  SvaraRadera
 3. Hade ingen aning om detta... Har inte läst det någonstans.
  Märkligt är det också att gemene man, som har det som typ du o jag, inget i överflöd men man klarar sig o har tak över huvudet, vi följer lagar och förordningar till punkt o pricka och man vill göra rätt för sig...
  Men de som har, har ändå inte samvete och kan inte göra rätt för sig..
  Så himla trist.
  Och vad är då ett perfekt liv kan man fråga sig?
  Ja, får man vara frisk så...

  Ja, man blir lite bestört faktiskt. Så trist att vara så offentlig men inte kunna vara ärlig.

  Ha en skön söndag! Här ska fixas lite till om en stund;-)
  Kram Anna

  SvaraRadera
 4. Håller med föregående skrivare. Gillar din blogg för att du beskriver livet som det är!:)
  Mitt liv är så långt från perfekt man kan komma för närvarande, men det är mitt liv och just nu får det duga. Periodvis har jag velat ha det perfekt här hemma, men jag insåg att jag skulle ta död på mig själv om jag skulle ha det. Jag vill hinna med att leva också!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Håller med dig! En sak jag funderat mycket på är att just bloggar också har en tendens att visa enbart det bästa. Det är absolut inte fel att njuta och att visa det. Feelgood är alltid bra. Men det kan ju även gå till överdrift. Jag älskar när vissa bloggare är mer "ärliga" och även visar den mer vardagliga och normala sidan. Trott eller ej, men jag tror faktiskt att många läsare får lite prestationsångest av att endast kika in i feelgood-bloggar. :)

  SvaraRadera