tisdag 12 november 2013

Grön inspiration

Jag gick in i en blomsteraffär på lunchen idag för att få lite grön inspiration. Jag brukar alltid köpa hem en orkidé, vit, var tredje månad och that´s it. Den blommar, är vacker och elegant och är lättskött. Men nu har jag tröttnat och skulle vilja ha in lite annat grönt i hemmet. Och jag hittade en massa fint! Bland annat något som jag sett i många bloggar och som jag tror kallas Zick Zack-buske, kallas också Sophora.


                                                     Den vackra, sirliga Zick Zack-blomman.

Den ska tydligen vara lätt fuktig i jorden hela tiden och det är ju där problemet kommer in. Jag gör en massa saker på kvällarna, men vattenkannan är inte prioriterad. Därav orkidéerna som knappt behöver något vatten alls. Jag måste berätta om min roliga svärmor. Hon fick en orkidé för några år sedan och jag berättade hur hon skulle sköta den: "Du ska spola krukan en gång i veckan" sade jag.

Hon påstod att hon skötte orkidén efter mitt råd, men den såg hängigare och hängigare ut och när jag kollade den efter flera månader var den helt uttorkad! Då visade det sig att svärmor tolkat mitt råd bokstavligt och spolat vatten UTANPÅ krukan vecka efter vecka istället för att spola krukans innehåll. Så lite vatten mår inte ens en orkidé bra av.

Jag brukar köpa en Myrtenbuske till jul. Den ska också vara lätt fuktig så några månader efter jul brukar den lämna in, men den är så fin så länge jag klarar att sköta den.

 
                                                        Myrten, fin växt till jul

En annan blomma jag skulle vilja testa är julros. Känns som ett mirakel att en blomma trivs som bäst med snö omkring sig.

               
                                                   Julros, en riktig mirakelblomma.

5 kommentarer:

 1. Haha, ja, det rådet följde hon verkligen bokstavligen! ;-)

  Julrosor, myrten och sophora vill jag också ha, ska börja med julblommorna nu snart..

  SvaraRadera
 2. Julrosen är ju klart vackrast i alla fall tycker jag. Pillrigt att klippa snöflingor för barnfingrar. Men Du.... Väskan var helt i min smak, minsann! Ska jag behöva åka till Ullared för att köpa den!? Heter den nåt, den ljuvliga saken?! Kanske går att hitta på annat sätt...
  Tisdagskram från Kate

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag hittade tyvärr inget märke på väskan. Fanns på Ullared för 149 kronor och jag är så nöjd och glad över den. En liknande finns på Lindex för cirka 300 kronor.

   Radera
 3. Åå vilken rolig svärmor, jag hade kunnat göra precis likadant :) Är lite sugen på sophoran, tycker den är kul fast har ett läskigt namn, å så var det ju det där med vattningen......
  Kram

  SvaraRadera
 4. Så vacker blomma med ett sånt hemskt namn. Tur att man inte uttalar som det stavas. :)
  Jag ska också inhandla lite grönt och det blir nog en och annan amaryllis också.

  Ha det gott!
  ina

  SvaraRadera