tisdag 17 juni 2014

Tråkigheter i paradiset

Usch, jag upptäckte något riktigt äckligt idag, när jag och min mamma, som är trädgårdsexpert, var ute och inspekterade mitt botaniska paradis. Jag har LÖSS (!!!!!!) på mina rosor! Så vidrigt! Min mamma, som har grävt händerna i myllan dygnet runt de senaste 50 åren, påstod att det är väldigt vanligt att rosor får det. Botemedlet? Såpvatten, påstod hon.

Nu till problemet. Att spruta såpa på en eller två eller tre rosor, ja, det är väl inga problem, men jag har ju en botanisk trädgård, för guds skull! Bara min rosbåge är mer än tv¨meter hög, helt nedlusad och kommer att kräva MINST 96 liter såpvatten. Sedan återstår alla andra rosor. Suck! det är på grund av allt sådant här krångel som jag inte gillar trädgårdsarbete.

Springa runt med såpvatten, jämt och ständigt, för det är vad som krävs för att få bukt med eländet, menar min mamma, ja, det kommer inte att ske under min livstid. Det kan jag garantera. Ni andra trädgårdsexperter, om man inte är pensionär och har hur mycket tid som helst, finns det något annat botemedel mot dessa äckliga kryp?


Vacker ros, men nerlusad.


Så här fula blir rosorna till slut av alla löss.


Oskarp bild, men fullt synliga löss på bladet.


Hela min fina rosbåge, nedlusad!


Den här klätterrosen har inga löss- än. Men det är väl bara en tidsfråga....


4 kommentarer:

 1. Här har rosorna också löss och brukar så ha, men oftast gör jag inget och de verkar klara sig skapligt ändå. Nu har jag däremot hittat larver som ätit upp alla blad på en snöbollsbuske som jag har och den ser för taskig ut nu. Ja dessa odjur som bara förstör är inget kul minsann.
  Kram och lycka till.
  Helena

  SvaraRadera
 2. Gaaahhh, mina har också haft löss, så det är bara att gilla läget - såpvatten!!
  Onsdagskram från Kate

  SvaraRadera
 3. Kan du inte kapa ner några buskar om
  Du ändå inte har tid??!!
  Eller så fixar du med såpvatten, häller upp glas vin och tar med dig på "rundan" i trädgården

  / Sandra

  SvaraRadera
 4. Coca-Cola skal tydligen vara effektivt mot de eländena.I varje fall här i Norge :-)

  SvaraRadera