fredag 5 juli 2013

Kamomilla stad

Igår kikade närmare 100 besökare in här på bloggen- och jag har bara bloggat en månad än så länge. Det är ju jätteroligt! Men vilka ni är, eller snarare från vilket land ni kommer ifrån, det tänkte jag ta upp i nästa inlägg. För inte visste jag att jag hade så många besökare från Ukraina.

Idag har jag varit och träffat vänner i Alingsås. "Men snälla nån, vad ska du där att göra? Där finns det väl bara en massa potatis?" tänker kanske du nu. Men det är fel, fel, fel, som Brasse Brännström skulle ha sagt. Alingsås är nämligen också känd som caféernas stad och har en fantastisk centrumhandel, som på många andra ställen i Sverige nästan har dött ut, tack vare shoppingcentrumen.


                          Små, mysiga trähus och fina heminredningsaffärer, det är Alingsås, det!                                     En lugn å rinner genom staden och nu blommar näckrosorna.


Där jag bor nu, i Vänersborg, är centrumhandeln helt förstörd, tack vare de shoppingcentrum som finns i närheten. Det gapar tomma butikslokaler överallt i centrum och de affärer som finns kvar är både väldigt nischade och rätt dyra. Det här problemet finns överallt där det finns shoppingcentrum, men i Alingsås har man lyckats säga nej till den utvecklingen och där finns heller inget shoppingcentrum.


                             Vid den här innergården huserar dock-- och nallemuseet i Alingsås.              Supersöta muggar från Green Gate (89 kr/st) från affären Två Systrars Hus i Alingsås.

Istället blomstrar centrumhandeln och här kan man verkligen säga att man "gör stan" när man går och handlar. Oavsett om du kommer till Alingsås en gråmulen februarilördag eller en solig julidag så är det full rusch på stan och folk står och språkar i varenda gathörn, precis som man gjorde för 50-60 år sedan, föreställer jag mig, jag var ju inte med då precis. Och de små trähusen och kullerstensgatorna gör att stan verkligen påminner om Kamomilla stad, en värld som inte längre finns, helt enkelt.

                              Vacker trätavla (429 kr) från affären Två Systrars Hus. Vill ha!                            Söta plåtburkar med fjärilar (49-59 kr/st) från affären Nille.

Jag älskar att åka till Alingsås och shoppa, fika och bara njuta. Idag sken dessutom solen och dagen blev bara- helt perfekt. I nästa inlägg ska jag, förutom att fundera över vilka ni är, alla ni ukrainare, också berätta vilken ort vi ska flytta till. En ort som påminner om...ja, tro det eller ej men jag kommer att tänka på Morden i Midsomer.


4 kommentarer:

 1. Grattis till ert nya hus!
  Härligt när det känns som att komma hem när man går på visning och allt bara stämmer, med undantag för lite fix förstås.
  Kram Anna

  SvaraRadera
 2. Alingsås ser ut att vara en fin stad. Älskar gamla trähus och kullerstensgator.
  Och de där fina kopparna från Green Gate dom bor fyra stycken här hos mig. ;)

  Kram Linda

  SvaraRadera
 3. Jag ser lite skit i förgrunden på bilden över Säveån ;)

  SvaraRadera
 4. Så mysigt det ser ut!
  Och håller med dig, det är betydligt trevligare att strosa i butiker än i stpra köpcentrum...

  SvaraRadera