fredag 19 juli 2013

Hemnetknarkarens paradis


                              Havet och stranden vid Jaktpaviljongen där vi bodde. 


    Apotekarens medelhavsträdgård i Simrishamn. Fantastisk restaurang, café och heminredning!             Mandelmanns trädgårdar utanför Simrishamn. Äppelträden är formade som valv.


                   En liten eka låg förtöjd vid dammen i Mandelmanns trädgårdar.


                  Tänk att få bo i den här miljön året om! Återigen Mandelmanns trädgårdar.

       
                Tolixstolar och fina trädgårdsmöbler i trä i Mandelmanns trädgårdars cafédel.

Nu har vi varit några dagar på Österlen och för en äkta Hemnetknarkare är det ju paradiset på jorden! Vilka fantastiska korsvirkeshhus med halmtak det fanns. Jag kunde inte låta bli att smyga fram till mäklarnas fönster i Ystad och Simrishamn för att kolla vad husen kostade. Och jag blev faktiskt glatt överraskad! Det fanns hus att köpa för 500 000 kronor och uppåt. Ja, nu tror jag väl inte att ett hus på Österlen för 500 000 kronor har mer än väggar, tak och förfärliga heltäckningsmattor från 60-talet. Och vi är för tillfället redan ägare till tre hus, vårt nuvarande, vårt kommande och vår sommarstuga. Att köpa ett fjärde, på Österlen 40 mil bort, känns kanske inte högprioriterat, men en Hemnetknarkare håller alltid husjägarnäsan framme. Vem vet när ett fint tillfälle vankas?

Vi har haft toppenväder. Sol och klarblå himmel dag. Vi har vandrat längs de kullerstensbelagda gatorna i Simrishamn och Ystad och vi har besökt Kiviks musteri. Min 5,5 åriga dotter blev helt galen i musten som provbjöds och skrek som en tok framme vid kassorna: "Jag vill ha must, jag vill ha must!" Bättre reklam för sin vara kunde väl i och för sig musteriet inte få, så de var nog nöjda med en så entusiastisk kund.

Vi besökte också Mandelmanns trädgårdar som är ett måste för den trädgårdsintresserade. Svart vallmo, enorma kålhuvuden och vallmo i alla möjliga och omöjliga färger fick man vandra omkring bland. I växthuset växte vindruvor, mango (!) och kiwi (!).

Jag förstår att så många konstnärer slagit ner sina bopålar här. Utanför var och vartannat hus fanns det skyltar som signalerade om att där fanns keramikverkstäder, textilhantverk eller någon annan sorts konstnärlig verksamhet. De som inte var konstnärer verkade driva café eller antik- och loppisaffärer.

Vi bodde i campingstuga vid restaurang Jaktpaviljongen i Ystad. Ett bra tips då stugan bara kostade 625 kronor dygnet. Lite roligt var att en av gästerna som också bodde där hade en Rolls Royce. Men det kanske är då man har råd med en sådan bil, man väljer att bo i campingstuga på semestern istället för på dyrt hotell....

Du som inte har varit på Österlen har verkligen missat något. Åk dit och njut! Det hoppas jag att vi snart ska göra igen.

2 kommentarer:

  1. Åh så mysigt ni har haft det! Känner igen mig i det där att kolla in hos mäklarna, brukar ibland få ett ryck och drömma mig bort till en fin skånelänga. Österlen är bara så vackert!
    Kram

    SvaraRadera
  2. Ohhhh ja österlen är ett måste varje sommar, där är sååå fint! Stenshuvud är ett tips om ni inte varit dit, helt fantastisk vy och strand!! Mandelmanns besökte vi förra året, urcharmigt! Medelhavsträdgården med cafeét i Simrishamn har vi missat, det ska jag besöka i år :-)) Tack för tipset!! Kram Paula

    SvaraRadera