fredag 5 september 2014

En dyr insats


Den bästa stunden på dagen...

Funderar ni över ert livspussel ibland? Jag funderar över mitt. Ofta. Jag har valt att göra vad man brukar kalla karriär. Jag har mitt absoluta drömjobb och älskar varenda sekund jag är på jobbet. Jag är arbetsledare och har stort inflytande över min arbetsplats. Men ingenting är gratis och det jag betalar för att få ingå i den här ekvationen, är min tid. Min tid med mina barn. Och när man har barn är tid ett dyrt betalningsmedel.

Jag åker till jobbet innan de vaknar och kommer hem efter att de har ätit middag. Jag bilpendlar 1,5 timma om dagen och är i princip aldrig hemma med dem när de är sjuka. Jag är sällan på föräldramöten eller kvartssamtal, för då jobbar jag. A hämtar och lämnar från fritids och lagar nästan all mat, klär dem, kollar läxor, duschar dem, packar utflyktslådor. Jag hinner inte, för jag jobbar.

För några veckor sedan träffade jag en bekant som också är chef och jag berättade att jag ibland tyckte att min situation var jobbig. Tyvärr fick jag inte alls det svar jag hade hoppats på. Istället sade han: "Jag jobbar 12-15 timmar om dagen, för det ingår i min tjänst. Klarar du inte det ska du nog inte vara chef." Där någonstans fick jag nog. För jag tycker inte att det är ett tecken på att man är en bra chef för att man jobbar många timmar.

Tvärtom, det är väl ett tecken på att man inte klarar av att disponera sin arbetstid på rätt sätt om man måste jobba 12 timmar om dagen. Och vad är det för samhälle vi får när folk bara hinner äta, sova och jobba? Vad blir man för sorts chef då? Nu har jag börjat ta ut komptimmar då och då och den tiden lägger jag på mina barn. Vi åker och fiskar till exempel. Och ibland måste man helt enkelt få lukta lite fisk för att kunna vara en bra mamma, en bra människa och en bra arbetskamrat. Och för att kunna vara en bra chef.


6 kommentarer:

 1. Du, jag tycker att DU har helt rätt inställning där.
  För att kunna vara en bra ledare måste man må bra alla timmar på dygnet.
  Jag jobbar på ett universitet och vår chef är hemma och vabbar han med och det tycker jag är sunt.
  Han är ju också människa och har förståelse för oss andra när vi vabbar eller för den delen blir sjuka själva.
  Så. Så tycker jag och jag tycker att du gör HELT rätt i att ta ut dina komptimmar för att få tid med dina barn.

  SvaraRadera
 2. Ha! Lätt för honom att säga för han är ju MAN! Vi kvinnor får nästan ursäkta oss för att vi jobbar så mycket så vi inte hinner att läsa läxor med våra barn, gå på föräldramöten osv. Men, jag tänker så här: vi som valt att jobba så mycket, gör det nog mest för att vi TRIVS och älskar våra jobb! Jag gör det i alla fall!
  Det viktiga är att man i ett förhållande och med barn i familjen är överrens att det får vara så. Att det är kanske mannen som får komma hem tidigare, fixa läxor och skjutsa till träning mm, medans frun jobbar. Tyvärr är det oftast andra kvinnor som rynkar på näsan och tycker att det är galet...
  Insatsen må vara dyr men den betalar sig i längden!
  Kram hoppas ni hinner med ännu mer fiske i helgen! ;-)
  Judita

  SvaraRadera
 3. Jag gissar på att du och din man är överens om valet i erat liv! Och vad är det för fel att kvinnan/mamman tar för sig nä du kör du på...

  Han den där chefen kanske skulle ta och tänka om tycker jag...

  Jag gör ikke karriär
  Men min man drar det mesta här
  Hemma! Han jobbar skift och har ganska många lediga dagar, så
  Vi är
  Överens om att han får faktiskt fixa och dona med det mesta...

  Kram Sandra

  SvaraRadera
 4. Håller med dig fullt ut, en chef sätter tonen och du har väl fått jobbet pga din kompetens och inte för att du ska vara på jobbet all vaken tid. Fiska på och njut!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Hej,
  jag vill bara säga att jag helt enkelt inte kan förstå att man väljer jobbet framför barnen. Den tid i livet som man är mamma/pappa åt sina små barn (alltså tills de är så stora att de kan klara sig själva, typ övre tonåren...) går så FORT. Varför man väljer att lägga de åren på jobbet istället för på barnen? - det förstår jag inte. En dag är barnen stora - du anar inte hur fort det går! - och DÅ kan man ägna mer tid åt jobbet. Tiden går så mycket fortare är man anar, och livet är långt. Tycker jag - som är 50+ och mamma till tre numera vuxna barn - och all tid i världen till att lägga på mitt arbete om jag vill.

  SvaraRadera
 6. Och så var det en man som kläckte ur sig den kommentaren.. Behöver jag säga mer..?

  SvaraRadera