torsdag 8 augusti 2013

Dyrt= fint?

                                  Dagg från Svenskt Tenn (2500 kr)
                                       Affisch New York David Ehrenstråhle 700-900 kr
                                          Elefantkudde Svenskt Tenn 900 kronor

Måste alla ha samma grejer i sina hem? Ibland när man tittar i heminredningstidningar så känns det som om det är samma hem man ser, om och om igen, för alla har samma inredningsprylar. Vasen Dagg från Svenskt Tenn, en svartvit elefantkudde från Svenskt tenn, ljuskoppar från Tine K och en affisch av David Ehrenstråle som föreställer New York på väggen. Så ser 85 procent av alla hem ut som fotograferas.

Jag skulle inte ha någon av de grejerna i mitt hem om jag så fick dem gratis. De är alldeles för överexponerade. Och dessutom dyra. Och det känns som om det är där skon klämmer. För om man kunde köpa vasen Dagg på Ullared för 39:90, inte sjutton skulle den vara efterfrågad då. Eller om det var Robinson-Robban som ritat kartan över New York och sålt den för 125 spänn. Inte någon hade velat ha den.

Men eftersom Dagg kostar minst 2 500 kronor och en New York affisch- går på bortåt 900 spänn så finns det en efterfrågan. För då vet de initierade att här har det spenderats pengar. Finns det verkligen någon som egentligen tycker att Dagg är fin?

För några år sedan var det ögonen på Cacao-paketen som var upptryckta till affischer och satt i varenda trendigt kök. Fulaste motivet som någonsin gjorts. Nu när den inte längre är så trendig säljs den för 260 spänn. Såg i en affischshop att man kunde köpa en affisch som föreställer mjölkpaketens framsida. Av allt fint här i världen så tror en konstnär att just det motivet är vad folk vill ha i sina hem. Tja, vill man ha Ögoncacao-bilden så kanske Arla också kan göra sig en hacka. Bara affischen är tillräckligt dyr.

5 kommentarer:

 1. Ja gud så trist det är när hemmen är snarlika varandra. Jag gillar personliga hem med egen stil! Tycker själv att jag har fått till ett hem som är personligt....
  Kram

  SvaraRadera
 2. Håller med dig fullständigt och jag skulle inte vilja ha dessa saker hemma heller. Kanske kartorna, men bara om jag hade varit där.
  Har hellre ett personligt hem än ett som ser ut som alla andras.
  Kram

  SvaraRadera
 3. Intressant och bra inlägg! Jag själv eftersträvar ett personligt hem med ting jag själv gillar. Vasen du visar är en favvo hos mig, men iiiinte priset... därför kommer jag inte att köpa den. Däremot ääälskar jag Josef Franks klassiska design så jag hoppas någon gång kunna köpa något fint han designat :) Jag gillar budget och köper gärna kopior av det jag gillar :)

  Stöööörsta kraaaaamen aka

  SvaraRadera
 4. Skulle ju gärna ha en klotrund vas hemma, men dock inte Dagg. Fortsätter att leta vidare :)

  SvaraRadera
 5. Det finns en snarlik "dagg" på HM home ;-) men mycket görs väl i kopior också ;-)
  Jag har vitt som bas här hemma och en 1,5 åring som är överallt så jag har knappt tid med inredning...
  Men en vas för 2500 nä det skulle aldrig falla mig in...

  Trevlig helg
  Kram Sandra

  SvaraRadera